/

PIM in de metaverse verklaard

Waarom is de metaverse belangrijk voor jou als bedrijf? Dit is helaas nog niet volledig te zeggen, de metaverse is namelijk nog niet af en volop in ontwikkeling. De verwachting is dat de metaverse een grote beleving wordt in de online wereld, en het misschien zelfs gaat vervangen.

Maar wat is de metaverse eigenlijk?

Kortgezegd is de metaverse een online, driedimensionaal virtueel netwerk. Hierdoor kan je het zien als een virtuele wereld waar jij je op dat moment in begeeft, bijvoorbeeld in de vorm van een avatar. Alles wat er in de metaverse gebeurd is dan ook realtime, wat betekend dat het voor iedereen tegelijk afspeelt. Je kan het omschrijven als “in het internet stappen”, hiermee betreed je een nieuwe online ruimte.

Wat kan je doen in de metaverse?

Dit kan nog niet compleet ingevuld worden omdat de metaverse nog niet af is. Het idee is dat je er mensen kunt ontmoeten en er daarmee kan netwerken. Ook kan je bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden leren, informatie zoeken of ontspannen met een game. Deze zaken zijn al mogelijk, maar zijn nog vol in development.

Wat het interessantste voor is, is dat onze branche er ook producten en diensten in zal kunnen leveren.

Zie je online shopping voor in een 3d wereld, waarin je bijvoorbeeld meteen kan zien hoe een meubel in jouw woonkamer staat. Of hoe verschillende gereedschappen werken. Online winkelen zal met de metaverse nooit meer hetzelfde zijn. Dat is het idee.

Wanneer kunnen we gebruik maken van de metaverse?

Ook dit is niet geheel te voorspellen, het zou nog wel tien jaar kunnen duren zelfs. Toch kan het al wel interessant zijn om jezelf over het onderwerp in te lezen. Als dit daadwerkelijk de toekomst is van online, dan loont het om er snel bij te zijn.

Tot nu toe zie je de metaverse voornamelijk terugkomen in gaming. En er zijn al partijen die hiervan gebruikmaken en profiteren. Denk bijvoorbeeld aan Nike die een heel eiland bezit in Roblox. Dat is een vorm van adverteren waar je moeilijk om heen kan als je de game speelt.

Heeft PIM een toekomst in de metaverse?

Wij geloven van wel. Wanneer je te maken hebt met producten dan heb je ook al tijd te doen met productmanagement. Misschien zullen we PIM wel in nieuwe vormen tegenkomen. Zo is PIM in de huidige tijd al naar PXM aan het verschuiven. Wie weet wat de toekomst nog meer voor PIM zal brengen?

Wil je meer weten over wat PIM ook in het heden voor jou kan betekenen? Vraag ons voor vrijblijvend advies, we helpen graag!

Andere berichten