Haal meer uit je Akeneo – Juiste support, minder zorgen

Open source is een mooie start, maar hoe zit het met onderhoud en support? 

We zien veel bedrijven in eerste instantie een keuze maken voor de open source versie van Akeneo. Afhankelijk van de behoeftes in een bedrijf kan dit een goede en logische keuze zijn. Zeker als het ook goed wordt geïmplementeerd (zie vorige edities). 

Toch is het wel belangrijk om een aantal zaken in de gaten te houden. Als kosten de enige overweging zijn om met open source te starten, dan kan het verkeerd uitpakken. We komen regelmatig bedrijven tegen die in verband met kosten geen supportcontract met hun dienstverlener hebben afgesloten. Dit betekent vaak dat er, na de initiële installatie, geen updates meer worden gedaan. Het kan zelfs zo zijn dat door geïmplementeerd maatwerk het doorvoeren van updates überhaupt niet meer mogelijk is. Dan kan je jezelf afvragen of dit een probleem is of niet. Het is belangrijk om als klant de volgende zaken te realiseren: 

  • Het kan zijn dat jij hierdoor security updates mist. Daarom adviseren wij jou om er altijd voor te zorgen dat jouw Akeneo installatie up-to-date blijft. Zeker wanneer deze vanaf het internet bereikbaar is; 
  • Er kunnen nieuwe features tussen zitten die de efficiëntie van jouw processen en de kwaliteit van je content kunnen helpen verbeteren; 
  • Een partner kan problemen maar tot op een zekere hoogte oplossen (mochten deze zich voordoen) en is daarbij mogelijk afhankelijk van de community (of Akeneo, maar deze biedt echter geen directe support op de open source versie). 

Wij adviseren dan ook om altijd afspraken te maken met je dienstverlener om jouw Akeneo up-to-date te houden. Daarnaast is het belangrijk om voor een partner te kiezen die je goed kan adviseren over de optimale inzet van Akeneo voor jouw organisatie. 

We zien om voorgenoemde redenen ook steeds meer bedrijven bewust kiezen voor de Akeneo Growth Edition, die Akeneo tegen een gunstig tarief aanbiedt. Hierbij verzekert men zich ervan dat de software altijd up-to-date is (SaaS model) en tevens makkelijk op te schalen is naar de Enterprise Edition zodra de organisatie daar behoefte aan heeft. 

Wil je hier meer over weten? Link dan met Milan voor een persoonlijk gesprek over dit onderwerp. 

Andere berichten