/

Van On-premise naar SaaS PIM

Stel: Jarenlang woon je in hetzelfde huis, maar op een dag kom je tot de ontdekking dat je eigenlijk best wat dingen mag veranderen. Je wil er bijvoorbeeld een dakkapel bij, de schuur ombouwen en de badkamer vernieuwen,… het kan van alles zijn.

Hierbij is de vraag hoe groot deze veranderingen zijn. Is het een verbouwing op wat je al hebt? Of ben je toe aan iets compleet nieuws?

Als je echt groot wil verbouwen kan het verstandiger zijn om een nieuwe woning te kopen. Dan kan je weer opnieuw kijken naar de behoeftes van jou en je gezin, en de behoeftes van de toekomst. Je zet dan meteen iets neer waar jij op z’n minst de komende 20 jaar weer mee verder kan.

Verandering in PIM en PXM

Eigenlijk zien wij dezelfde verandering in de product informatie/experience management wereld. Heel veel bedrijven hebben al jarenlang dezelfde PIM, die ze ooit hebben geïmplementeerd. Maar hun bedrijf is gegroeid, de markt en de klanten zijn veranderd, er zijn nieuwe marktplaatsen bij gekomen en kort gezegd zijn de behoeftes van het bedrijf niet meer wat ze waren.

Natuurlijk proberen de software leveranciers hierop in te spelen. Dit doen ze met updates en aanpassingen aan de software. Soms, matcht dit dan opeens niet meer goed met jouw bedrijf.

Van on-premise naar SaaS

De software wereld veranderd ook. Van wat we noemen “on-premise” naar “SaaS”. On-premise houdt in dat de software speciaal voor jou geïnstalleerd wordt en één keer of twee keer per jaar wordt geüpdatet. Steeds meer softwareleveranciers veranderen echter naar SaaS (Software as a Service), dit betekend geen specifieke installatie meer voor jou. Er komen wel continu nieuwe updates, features en aanpassingen aan de software.

In onze opinie is dit een hele positieve ontwikkeling. Het is kosten efficiënt en verbetert de security en veiligheid enorm.

Een goed moment om stil te staan

Heb jij op dit moment een on-premise oplossing en wil je bestaande leverancier dat je overschakelt op een SaaS oplossing? Dan is dit een goed moment om even stil te staan. 

Deze verandering is namelijk niet meer het verbouwen van je dakkapel of het vergroten van de douche. Voor een softwareleverancier betekend dit dat ze hun software van de grond af aan opnieuw moeten opbouwen (als ze het goed willen doen). Als je van on-premise naar SaaS gaat is dit in principe dan ook een compleet nieuwe implementatie, en een compleet nieuw project.

Hierom is dit het perfecte moment om je als bedrijf weer eens te oriënteren in de markt. Welke andere oplossingen zijn er, en sluiten deze wellicht beter aan op de behoeftes die jij nu, en in de toekomst, hebt?

Onze ervaringen leren dat heroverweging in dit geval slim is. Het is namelijk een kans om een nieuwe verbeter stap te maken. Wellicht kom je tot de conclusie dat jouw bestaande software, in de nieuwe SaaS vorm, nog steeds helemaal aansluit bij jouw wensen. Top!

Maar wat als de conclusie de andere kant op slaat, en een andere oplossing beter aansluit na de jaren van ontwikkeling in jouw bedrijf?

Herken jij je in deze situatie, en ga jij binnenkort ook over op SaaS? Dan kan je altijd contact met ons opnemen voor vrijblijvend advies.

Dit bericht verscheen origineel in de PIM & PXM tips nieuwsbrief op LinkedIn.

Andere berichten