Prijsbeheer
/ /

Prijsbeheer: PIM of ERP?

We hebben al meerdere blogs geschreven over PIM, PXM en digitalisering. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Dat gaan we deze maand bekijken betreffende ERP en prijsbeheer.

Sla je prijsbeheer op in een PIM?

Het antwoord op deze vraag is doorgaans nee. Een vaste verkoopprijs kan in een PIM, maar zodra er berekeningen plaatsvinden hoort het hier niet meer thuis. Een PIM is voor de vaste productinformatie, voor zaken als prijsbeheer kan je andere systemen gebruiken.

Prijsbeheer in ERP

De meeste bedrijven zijn al bekend met ERP, en gebruiken het voor logistieke en financiële processen. ERP is ideaal voor het bijhouden van veranderende informatie rondom het product, zoals voorraad en prijs. Onder prijs vallen alle verschillende productprijzen, zoals de minimum geadverteerde prijs en de groothandelsprijs. In een ERP is het wel mogelijk om de prijs regelmatig te veranderen. Deze veranderingen kunnen bijvoorbeeld gebeuren door promoties of omstandigheden in de makt. Stel dat de BTW regels veranderen, dan kan je dit meteen voor een groep producten aanpassen. Een ERP systeem kan dit allemaal efficiënt regelen voor jouw product.

Waarom niet alles in ERP?

Voor commerciële productdata is een ERP niet geschikt, en hier lopen bedrijven dan ook wel eens op vast. Een ERP beschikt namelijk niet over de benodigde functionaliteiten voor product informatie management, denk aan normalisatie van jouw productdata. Als je veel producten beheert is het daarom handig om een aansluitend PIM systeem te nemen.

Een PIM systeem is uitermate geschikt voor de marketing rondom het product. Je kan hier bijvoorbeeld de productomschrijvingen en media zoals afbeeldingen toevoegen en de productspecificaties meegeven. Als je de ERP en de PIM effectief met elkaar gebruikt dan sluiten ze nauw aan, en werken ze goed samen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Andere berichten