Prijsbeheer
/

PIM versus ERP: welke rol spelen ze bij prijsbeheer?

We hebben al meerdere blogs geschreven over PIM, PXM en digitalisering. In deze blog lees je meer over de praktijk: een analyse van PIM versus ERP, met betrekking tot prijsbeheer. Wat zijn de voordelen van beide systemen en hoe laten we ze optimaal samenwerken?

Prijsbeheer

PIM en ERP hebben elk hun specifieke sterke punten. Het is dus niet echt een kwestie van PIM versus ERP, maar de vraag welk systeem je gebruikt voor welk onderdeel. Ze kunnen elkaar namelijk geweldig aanvullen. Prijsbeheer sla je doorgaans niet op in je PIM-systeem. Een vaste verkoopprijs kan in een PIM, maar zodra er berekeningen plaatsvinden hoort het hier niet meer thuis. Een PIM is voor de vaste productinformatie, voor zaken als prijsbeheer kan je andere systemen gebruiken.

De meeste bedrijven zijn al bekend met ERP, en gebruiken het voor logistieke en financiële processen. ERP is ideaal voor het bijhouden van veranderende informatie rondom het product, zoals voorraad en prijs. Onder prijs vallen alle verschillende productprijzen, zoals de minimum geadverteerde prijs en de groothandelsprijs. In een ERP is het wel mogelijk om de prijs regelmatig te veranderen. Deze veranderingen kunnen bijvoorbeeld gebeuren door promoties of omstandigheden in de makt. Stel dat de BTW-regels veranderen, dan kan je dit meteen voor een groep producten aanpassen. Een ERP-systeem regelt dit allemaal efficiënt voor jouw product.

Commerciële productdata

Voor commerciële productdata is ERP niet geschikt, en hier lopen bedrijven dan ook wel eens op vast. Een ERP-systeem beschikt namelijk niet over de benodigde functionaliteiten voor het beheer van productinformatie, denk aan normalisatie van jouw productdata. Als je veel producten beheert is het daarom handig om een aansluitend PIM-systeem te nemen.

Een PIM systeem is uitermate geschikt voor de marketing rondom het product. Je kan hier bijvoorbeeld de productomschrijvingen en media zoals afbeeldingen toevoegen en de productspecificaties meegeven. Als je PIM en ERP effectief inzet, dan sluiten ze nauw aan, en werken ze goed samen. Het is dus niet PIM versus ERP, maar PIM én ERP!

Wil je meer weten over het optimaal inzetten van PIM in combinatie met ERP? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Andere berichten