Verschil PIM systeem en PIM software
/ /

Wat is het verschil tussen PIM systeem en PIM software?

Wanneer wij bij Calago praten over Productinformatie Management, dan hebben wij het over PIM systemen. Maar er is ook een andere term die vaak gebruikt wordt, namelijk PIM software. Om onduidelijkheid te voorkomen leggen wij in deze blog uit wat het verschil is tussen deze begrippen, en waarom wij een voorkeur hebben voor de term PIM systeem.

PIM Software vs. PIM Systeem

Kort gezegd zit het verschil in de reikwijdte van het woord. Als je praat over een PIM systeem, dan heb je het over alles rondom productinformatiebeheer. Denk hierbij dus niet alleen aan de software die je gebruikt, maar ook aan de mensen die ermee werken en de processen eromheen.

Wanneer je daartegenover praat over PIM software, dan heb je het echt alleen over het technologische aspect van PIM. Dit wordt vaak als het belangrijkste punt gezien, maar dat is niet helemaal waar. PIM software is een essentieel onderdeel van PIM en geeft je alle tools voor het effectief beheren, organiseren en distribueren van productgegevens over verschillende kanalen. Maar het is niet per definitie de belangrijkste pijler bij een PIM implementatie.

Wij leggen onze focus op de term PIM systeem omdat goede processen onmisbaar zijn voor het effectief beheren van productinformatie. Als de processen niet op de PIM software zijn ingericht, dan wordt er in de praktijk nauwelijks gebruik van gemaakt. Je kan een PIM selectie compleet baseren op de kwaliteit en mogelijkheden van de software… maar wat als het niet gebruiksvriendelijk is voor jouw medewerkers? Wat als het vol zit met functies die je niet nodig hebt, en juist essentiële punten mist? Daar kom je alleen achter als je ook kijkt naar de mensen die het moeten gebruiken, en als je jouw processen rondom productinformatie onderzoekt.

Omdat wij bij Calago altijd het gehele plaatje bekijken hebben wij het standaard over het optimaliseren van een PIM systeem, en niet alleen de software.

De kracht van PIM software

Ook al is het niet de enige pijler bij het selecteren van een PIM, toch is het kiezen van goede software cruciaal voor goed productdatamanagement. Zonder goede software heb je immers niks om efficiënter in te werken. Je kan wel op andere manieren gaan werken in software zoals Excel, ERP of de backhand van je website. Maar dit is nooit een langdurige oplossing. Deze systemen zijn namelijk compleet ongeschikt voor commerciële productdata. Goede PIM software stelt bedrijven in staat om:

  • Data te centraliseren: Alle productinformatie wordt op één plek bewaard, wat zorgt voor consistentie en toegankelijkheid.
  • Efficiëntie te verhogen: Door automatisering van processen bespaart het bedrijven tijd en vermindert het fouten.
  • Klantbeleving te verbeteren: Door accurate en gedetailleerde productinformatie te bieden, verbetert het de klanttevredenheid en vermindert het retouren.

De juiste software voor jouw PIM systeem

In een wereld waar e-commerce dominant is, biedt een goed PIM systeem de oplossing voor het beheren van uitgebreide productcatalogi. Het helpt bedrijven niet alleen om hun producten effectief op de markt te brengen, maar ook om te zorgen voor een naadloze integratie met andere bedrijfssystemen zoals ERP en CRM. Daarnaast verbetert het de processen van jouw bedrijf en maakt het werken aan productinformatie simpelweg een stuk leuker. Dit alles resulteert in minder dubbel werk, een betere klantbeleving, blijere werknemers en een sterkere marktpositie. Dus waarom zou je niet beginnen aan PIM?

Wil jij advies over jouw processen, en welk PIM systeem het beste bij jouw bedrijf past? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Andere berichten