Is een DAM benodigd voor naast je PIM?
/

Is een DAM benodigd voor naast je PIM?

Een DAM is niet altijd nodig omdat veel PIM systemen hier al een basisoplossingen voor bieden. Toch wordt niet alles getackeld in PIM, en is een aparte DAM erbij soms onmisbaar. Om erachter te komen wat jouw bedrijf nodig heeft moet je uitgebreid kijken naar de reis die jouw digitale producten maken binnen. Wat voor informatie en functionaliteiten heb je nodig?

PIM en de basisfuncties van DAM

Om jou efficiënt te helpen beginnen we met de basis. PIM-systemen zijn bedoeld voor het beheer van productinformatie, zoals teksten, specificaties en prijzen. Ze zijn ontworpen om productgegevens te centraliseren en te stroomlijnen, zodat je productinformatie op een consistente manier kunt beheren en verspreiden.

Wat betreft afbeeldingen, video’s en andere digitale assets, bieden de meeste PIM-systemen ook basisfunctionaliteiten voor DAM. Met een PIM kun je afbeeldingen koppelen aan je producten en basisbewerkingen uitvoeren, zoals schalen en het toewijzen van rechten aan deze assets. Dit kan vaak voldoende zijn voor bedrijven met eenvoudige behoeften op het gebied van digitale assets.

Wat vaak ontbreekt bij PIM is de CDN (Content Delivery Network) functionaliteit. Dit is een centrale plek waar assets opgeslagen worden en aangeroepen kan worden. Hierdoor kunnen mensen over ter wereld jouw foto’s en video’s supersnel bekijken. Tegelijkertijd is de kracht van PIM dat assets meteen aan de juiste producten gekoppeld kunnen worden. En zo zijn er nog meer zaken waarin PIM en DAM van elkaar verschillen, maar ook waarin ze elkaar aanvullen.

Wanneer heb je een apart DAM-systeem nodig?

Hiervoor moeten we wat dieper graven. Als je organisatie behoefte heeft aan geavanceerde functionaliteiten voor digitale asset management, dan wordt de overweging van een apart DAM-systeem belangrijk. Hier zijn enkele situaties waarin je een apart DAM-systeem van pas kan komen:

  • Complexere beeldbewerking: Als je afbeeldingen op een geavanceerde manier moet bewerken, zoals het maken van uitsnijdingen, complexe retouches of het genereren van nieuwe afbeeldingen op basis van bestaande.
  • Digital Rights Management: Als je assets met specifieke gebruiksrechten moet beheren, bijvoorbeeld wie beelden mag uploaden, bewerken of koppelen.
  • Watermerken en online beschikbaarheid: Als je watermerken wilt toevoegen aan je afbeeldingen of assets online beschikbaar wilt stellen voor download met specifieke rollen en rechten, dan biedt een DAM uitgebreide oplossingen.

Kortom, je hebt een DAM nodig wanneer je digitale assets intensief gebruikt, geavanceerde bewerkingen vereist of wanneer je complexe rechtenstructuren en downloadopties nodig hebt.

De juiste keuze maken

Het selecteren van een DAM naast je PIM is afhankelijk van je behoeften en het vermogen van je gekozen PIM-systeem. Het is belangrijk dat je PIM en DAM naadloos samenwerken om een efficiënte workflow te garanderen.

Wij begrijpen dat deze keuze niet altijd gemakkelijk is om te maken. Daarom werken we samen met onze partner PIMvendors.com om je te helpen de juiste PIM- en DAM-oplossingen te selecteren die passen bij jouw organisatie en doelen.

Wil je meer weten over hoe je de juiste keuzes kunt maken voor je PIM? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Samen zorgen we ervoor dat je digitale assets effectief worden beheerd en geoptimaliseerd!

Andere berichten