Klantcase Wovar
/

Onze klant aan het woord: Wovar “Geen praatjes maar Resultaat”

Wovar begon als een klein team, maar is uitgegroeid tot grote internationale speler in de bouwsector. Met behulp van Calago en Akeneo PIM hebben ze hun IT-landschap op de schop gegooid en hun contentbeheer verbeterd en versneld.

 • Bedrijf: Wovar
 • Contactpersoon: Justin Meppelink (Marketing Manager)
 • Branche: Bouw- en Klusmaterialen
 • Doelgroep: Particulieren en Zakelijke Klanten
 • Uitdaging: Beheer van groeiende productassortiment en internationale expansie
 • Interessant feit: Gouden Gazelle 2023 gewonnen – Regio Noord – categorie middelgroot
De situatie voor PIM

Wovar is in korte tijd enorm gegroeid. In 3 jaar tijd zijn ze van 6 naar zeker 100 medewerkers gegaan. In deze tijd hebben ze veel meegemaakt, zoals een brand in juni vorig jaar, maar ze zijn overal sterker uitgekomen. Hun focus op de markt kan als volgt omschreven worden: “Wil je thuis aan de slag? Dan vind je de juiste content en producten bij Wovar!”

Voordat ze bij ons aanklopten voor een PIM systeem was Wovar al actief in 11 landen. Dit gaf echter problemen omdat al deze landen op aparte installaties draaiden, en dit beheren was een lastige klus. Er was maar een eenmalige synchronisatie mogelijk naar al deze 11 shops, en alles moest stuk voor stuk vertaald worden.

Hierom besloten ze om hun hele IT-landschap te vernieuwen en te starten met een nieuw ERP, WMS en PIM systeem. Een ambitieus project, waar wij als Calago deel van mochten zijn. Hoewel deze combinatie van systemen in een keer implementeren goed afliep voor Wovar, zou Justin het niet aanraden aan een ander bedrijf. Het is hectisch en kan leiden tot partijen die op elkaar moeten wachten voordat ze verder kunnen werken.

Hoe werd er gekozen voor Calago?

Nu het duidelijk was dat Wovar een PIM systeem nodig had gingen ze op zoek naar een geschikte implementatiepartner. Uiteindelijk kwamen ze via mond-op-mondgesprekken bij ons terecht. Meerdere partijen die ze kenden hadden namelijk ook succesvolle implementaties meegemaakt bij Calago, en wij werden daarom volop aangeraden. Na meerdere partijen uitgenodigd, gesproken en een selectieproces door te hebben gelopen bleek Calago ook de beste keuze voor hun situatie.

Wat Justin over onze Sales collega Milan had te zeggen: “Milan kwam kundig over met een nuchterheid waar we zelf ook van zijn. Geen praatjes vooraf, waarbij het heel mooi lijkt, maar niet kan. Wat Calago noemt is realistisch, en beloftes worden nagekomen.”

Criteria voor het PIM systeem

Zoals eerder genoemd worstelde Wovar met gescheiden databases en konden ze hun productinformatie daardoor niet efficiënt beheren de diverse landen. De oplossing die een PIM bracht was voornamelijk een centrale plek om content efficiënt te beheren, vertalen, verrijken en verzenden. Maar er waren ook andere criteria voor het PIM systeem:

 • Medewerkers moesten er sneller in kunnen werken
 • Hoge gebruiksvriendelijkheid
 • Overzichtelijke en goede vormgeving
 • Actieve doorontwikkeling van het PIM
 • Dagelijkse taken worden makkelijker
 • Effectief toepassen van workflows
 • Beeldmateriaal moest beheerd worden in PIM
Aanpak voor Calago

De implementatie starten wij altijd met een onderzoeksfase, ofwel Fase 0, deze werd bij Wovar goed ontvangen. Justin omschreef het als een logische aanpak waarbij de inschatting die tijdens de Fase 0 werd opgesteld goed overeenkwam met wat uiteindelijk geleverd is. Daarnaast gaf Calago continue verbeteringen aan over het gehele dataproces, waar ze zelf nog niet op waren gekomen. Dit was voornamelijk op databasebeheer en afbeeldingen.

Hierna was het tijd voor Fase 1, de implementatie, en deze liep aardig volgens verwachting. Het duurde wel iets langer, door o.a. de andere projecten ernaast, maar PIM stond als een van de eerste producten klaar. De samenwerking met Calago ervaarde Justin dan ook als positief. “Ik zou het niet met een andere partner gewild hebben,” lichtte hij toe. “Complimenten aan Rick. Hij is een ervaren consultant met veel kennis. Als er iets nodig is komt hij snel te hulp. Hij zegt waar het op staat en heeft goed geholpen.”

Het resultaat

Over het PIM systeem is Justin zeer tevreden. De gebruiksvriendelijkheid van Akeneo is hoog en de medewerkers konden er snel mee aan de slag. Dit was mede mogelijk door workshops van Akeneo en de begeleiding van onze consultant Rick. Er was wel iets wat hun uiteindelijk tegenviel, en dat had te maken met de keuze voor Category Enrichment. Bij het begin van de implementatie werd dit aangeboden als een nieuwe optie, en daar hebben ze in haast voor gekozen. De volgende keer zouden ze dit anders aanpakken.

Afgezien van dit punt bevalt Akeneo uitstekend. Het voorziet in hun behoeftes en de beheersbaarheid van content is enorm gestegen. Producten komen sneller op de markt en vooral het vertalen van producten gaat een enorm stuk sneller. Daarnaast werken ze veel met Workflows waardoor het werk een stuk overzichtelijker en efficiënter verloopt.

De toekomst van PIM ziet Justin dan ook zonnig in. En als hij de ervaring met Calago kort en bondig zou moeten omschrijven zou hij het zo doen: “Calago is een kundige en nuchtere partner die gedurende het proces dichtbij je staat. Ze helpen je met het maken van lastige keuzes en leiden je door het project heen met behulp van de juiste kennis.”


Andere berichten