Blog 9 December 2019

Stop met Excel, start met PIM

https://www.calago.nl/nieuws-blogs/blog/stop-met-excel-start-met-pim/

Gebruik je Excel voor het managen van productinformatie? In dat geval zijn we benieuwd:

  • Hoeveel sheets zwerven er rond?
  • Hoe consistent is de productinformatie?
  • Hoe pas je overerving toe in bijvoorbeeld een mastervariant?
  • Welke assortimenten heb je voor welke kanalen?

Misschien is het tijd het anders te doen. Het managen van productdata is simpelweg een nachtmerrie in Excel. Er zijn vier goede redenen om af te stappen van Excel als product management-tool en over te gaan op een productinformatiemanagement (PIM).

4 Redenen om over te stappen van Excel op een PIM

We behandelen de eerste reden nu vast wat uitgebreider, op reden 2 t/m 4 komen we in volgende blogs terug. Wil je deze blogs, andere updates en relevant PIM-nieuws voortaan in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze e-mailalerts. Stuur een mail naar info@calago.nl en geef aan dat je graag updates krijgt.

1. Groeiambities waarmaken
Met een klein aantal producten is het managen en verrijken van productinformatie prima te doen in Excel. Bij groeiambities wordt het moeilijker.

Groei betekent meer leveranciers, meer producten en mogelijk verschillende talen. Expansie en internationalisering vertragen wanneer Excel het productinformatiesysteem blijft. Het overzicht raakt kwijt bij groei. Door de extra productinformatie wordt Excel een monster: verschillende bestanden, meerdere tabbladen en veel kolommen. Versiebeheer wordt een probleem en het zorgt voor verouderde, onvolledige en onjuiste productgegevens.

Het managen van producten in master-variant-relaties is essentieel. In Excel is het tijdrovend om een masterproduct met attributen als kleuren, maten en materialen bij te houden en door te trekken in de onderliggende varianten. Een PIM maakt dit wel mogelijk, groeien wordt kansrijk.

Een PIM helpt bij groei:

  • Een masterproduct met attributen als kleuren, maten en materialen is bij te houden en door te trekken in de onderliggende varianten.
  • Verschillende databronnen en formaten zijn te importeren en exporteren
  • Gemakkelijk productinformatie verrijken
  • Gemakkelijk relaties leggen (goed voor up- & cross-selling)
  • Versiecontrole en -beheer
  • Volledig overzicht door centraal beheer

 

2. Omnichannel
Verschillende output kanalen voorzien van dezelfde boodschap en productinformatie is bijna onmogelijk vanuit Excel. Of de productdata nu gebruikt worden voor het voeden van het ERP-systeem, de webshop, mobiel of print: een Met een PIM koppel je naadloos met deze systemen.

3. Verschillende data formats
Leveranciers kennen verschillende indelingen van productdata. De verscheidenheid aan data formats van leveranciers (of resellers) samenbrengen is een enorme klus met Excel. In een PIM-systeem importeer je verschillende bestandsformaten en verschillende bestandsindelingen dankzij uitgebreide importfuncties met gebruiksvriendelijke interface. Nadat de data verrijkt is kan deze gemakkelijk geëxporteerd worden in elke gewenste bestandsindeling. Dit kan ook automatisch door gebruik te maken van de API.

4. Workflow
Een PIM maakt het mogelijk om verbeteringen in de workflow aan te brengen. Veel teams hebben bijvoorbeeld leden die verantwoordelijk zijn voor gegevensverrijking en andere leden voor goedkeuring en publicatie. Een PIM kun je, in tegenstelling tot Excel, zo instellen dat wijzigingen kunnen worden aangebracht door een specifiek team en dat het management automatisch op de hoogte wordt gesteld van updates die klaar zijn voor goedkeuring. Zo maximaliseer je de efficiëntie van je organisatie.

Maak product management gemakkelijker

Productinformatie managen en verrijken met Excel is tijdrovend en foutgevoelig. Stap daarom over op PIM. Een PIM beheert, verrijkt en publiceert productinformatie vanaf één centrale plek. PIM software importeert eenvoudig productinformatie uit externe bronnen (zoals leveranciers en datapools). Doordat productinformatie wordt samengevoegd en verrijkt wordt het kwalitatief hoogwaardig en compleet. Alle inhoud kan vervolgens eenvoudig geëxporteerd worden naar alle verkoopkanalen zoals de website, app en webshop. Bespaar daarom tijd en kosten en stap over op PIM.

Neem direct contact op

Actueel bij Calago

28 Sep
Blog

Calago volgens… Stierman de Leeuw

20 Oct
Nieuws

Calago en Akeneo

In zes stappen naar het systeem dat past bij jouw groothandel

PIM Selectie
Download whitepaper

Help mij groeien

Werkhorst 36, 7944AV Meppel

KVK: 04066840
BTW: NL815225647B01
© 2020 Calago®