Is jouw SaaS stiekem PaaS
/ /

PIM in 2023: Is jouw SaaS stiekem PaaS?

Dit probleem is net als een wolf in schaapskleren. Er zijn namelijk veel traditionele PIM systemen die zeggen dat ze 100% op de Cloud zijn, oftewel 100% SaaS, maar dit is niet altijd waar. Ze doen net alsof. Stiekem is een gedeelte van hun PIM nog PaaS, en dit kan helaas een negatief effect hebben op jouw bedrijf. 

Hoe weet je wat voor PIM je in huis hebt? 

Het verschil tussen SaaS en PaaS
Eerst werd er in de software-wereld alleen gewerkt met on-premise, wat betekende dat de software speciaal voor jou geïnstalleerd werd en dat elke update per klant moest worden bijgewerkt. Om praktische redenen kwamen er dan ook vaak minder updates. Nu wordt er doorgaans gewerkt met PaaS en SaaS. Maar wat zijn deze oplossingen, en wat zijn de voor- en nadelen? 

PaaS (Platform as a Service)
Hier regelen jouw leveranciers alles tot en met de besturingssystemen. Hoewel alles voor jou geïnstalleerd en beheerd wordt, blijf je zelf in het beheer van jouw applicatie en data. De voordelen hiervan zijn dat het makkelijk toe te passen, snel en toegankelijk is. Het nadeel is dat jij beperkte vrijheid hebt, omdat de provider bepaalde zaken voor jou bepaald. 

SaaS (Software as a Service)
Tegenwoordig stappen steeds meer bedrijven over op SaaS, wat betekent dat er geen software geïnstalleerd hoeft te worden. Alles wordt opgeslagen in de Cloud, waardoor jij het PIM direct via het web gebruikt. Ook worden updates vaak frequenter doorgevoerd omdat de softwareleverancier geen aparte installatie per klant in beheer heeft. Dit geeft veel gemak, omdat je overal ermee kan werken en de licentie vaak gemakkelijk aan kan passen. De kosten zijn namelijk vaak flexibel, je betaalt alleen voor de geleverde dienst, ongeacht de onderliggende infrastructuur. 

Natuurlijk heeft een SaaS ook nadelen, zo moet je er bijvoorbeeld op vertrouwen dat jouw partner geen misbruik maakt van de data en dat de performance van de applicatie blijft voordoen aan jouw eisen. 

Wat is het probleem?
Sommige bedrijven doen net alsof hun oplossing SaaS is, terwijl ze de oude software als achterliggende applicatie gebruiken. De interacties gaan dan wel via de Cloud, maar de hele achterkant draait nog ergens op een server en wordt per klant beheerd.  

Wat heeft dit voor effect op jou?

  • Er is minder flexibiliteit om performance te waarborgen; 
  • De stap naar SaaS moet uiteindelijk nog gemaakt worden door de softwareleverancier, wat vaak een kostbare en tijdrovende activiteit is;
  •  Er worden meerdere “applicaties” in de lucht gehouden en dit kost geld en moeite; er is vaak een merkbaar verschil in werkwijze en interactie tussen het SaaS-deel en PaaS-deel van de applicatie; 
  • Doorontwikkeling door de softwareleverancier wordt gehinderd door de aanwezige “technische schuld” omdat kernfunctionaliteit zich in het PaaS-deel bevindt.

Blijf hierom kritisch op de oplossingen die jij gebruikt en onderzoek of ze echt zijn wat ze beweren. Wil je hier met PIM hulp bij hebben? Wij geven jou graag vrijblijvend advies.

Andere berichten