It-landschap en PIM keuze
/

Hoe beïnvloed jouw IT-landschap je PIM-keuze?

Waar plaats je PIM in jouw IT-landschap? Deze vraag is cruciaal en doemt vaak op tijdens implementatie- of selectietrajecten. De beslissing of je PIM vóór of ná je ERP-systeem komt, is niet altijd makkelijk te beantwoorden. Het is afhankelijk van talrijke factoren en de specifieke behoeften van jouw organisatie.

De eerste vraag die je jezelf kan stellen is waarvoor je het PIM systeem hoofdzakelijk gaat gebruiken. Gaat het voornamelijk om het voeden van je marketingbronnen en -systemen? Of heeft het ook een zwaarwegend aspect in het intern beheren van productinformatie en het integreren van leveranciersinformatie?

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar welke systemen (zoals ERP) je gebruikt binnen jouw organisatie en hoe deze met elkaar verbonden zijn. Blijkt hieruit dat het handig is om PIM voor je ERP te plaatsen? Dan gaat het PIM systeem een centralere rol innemen, en deze taak is niet voor elke PIM oplossing weggelegd. Het betekent dat jouw PIM de functionaliteiten moet hebben om als een Master Data Management-systeem te opereren, en dit resulteert vaak in een complexer systeem en een meer uitdagende implementatie.

Dit is geen probleem, maar wel belangrijk om vooraf te beseffen en te overwegen. Een bredere strategische blik op je IT-landschap en doelen is hierbij van onschatbare waarde. Informatie laten beginnen in PIM in plaats van ERP wordt een steeds populairdere keuze en is perfect voor een groter assortiment. In deze situatie beginnen jouw digitale producten dus vanuit PIM, waardoor bijvoorbeeld een inkoopafdeling in maar één systeem hoeft te werken wanneer ze ook de commerciële productdata willen verrijken. Commerciële data is namelijk niet geschikt om te plaatsen in een ERP. Ook is het starten in een PIM handig wanneer je een “long tail” strategie hanteert. Dan kan je namelijk voorkomen dat jouw ERP vervuild raakt met een hele catalogus van producten die je wel aanbiedt, maar nooit verkoopt.

Andersom kan je juist willen beginnen in ERP wanneer je meer aan de productiekant zit. En een kleiner bedrijf dat meer ordergericht ingesteld is heeft vaak eerst een ERP, en implementeert later pas een PIM. In deze gevallen is het handig om in het ERP je producten aan te maken en het daarna te verrijken in je PIM. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan onze eerdere blog over de voordelen van starten in PIM of ERP.

Een allesomvattende benadering van pakketselectie

Bij Calago werken we nauw samen met onze partner PIMvendors om organisaties te helpen bij het selecteren van de juiste PIM-oplossing. Onze aanpak verschilt van de veelgebruikte benadering waarbij men simpelweg lijsten met specificaties afvinkt en softwarefuncties evalueert. Wij kijken naar het grotere geheel van je bedrijf.

Ons selectieproces begint met een grondige analyse door Calago, waarbij we een Solution Blueprint creëren zonder specifieke softwareoplossingen in gedachten te hebben. We richten ons op de architectuur en de rol van PIM binnen je bestaande IT-landschap. We identificeren belangrijke stappen, beoordelen projectrisico’s en schetsen de behoeften van jouw organisatie.

Deze Solution Blueprint wordt vervolgens door PIMvendors.com gebruikt, samen met hun onafhankelijke PIM-shortlist, om verschillende leveranciers uit te nodigen om hun oplossingen te presenteren. Tijdens dit proces betrekken we jou, als klant, actief. Dit geeft je diepgaand inzicht in wat PIM voor jouw organisatie kan betekenen en welke PIM-oplossing het beste aansluit bij jouw wensen en eisen.

De juiste keuzes maken

Bij het selecteren van een PIM-oplossing draait het om de juiste balans tussen People, Process en Technology. Het betrekken van alle relevante belanghebbenden en het begrijpen van jouw huidige en toekomstige behoeften zijn cruciaal. Samen met PIMvendors bieden wij begeleiding en expertise om de juiste keuzes te maken in het selectietraject van een PIM-oplossing.

Wil je meer weten over PIM in jouw IT-landschap, onze aanpak en hoe wij jou kunnen helpen bij het selecteren en implementeren van de juiste PIM-oplossing? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen zorgen we ervoor dat jouw PIM-project een succes wordt!

Andere berichten