Trends en standaarden

Trends en standaarden in Akeneo

De aankoop van een PIM systeem kan ingewikkeld zijn. Er zijn zoveel verschillende keuzes te maken betreffende productinformatie management en dan moet je ook nog eens het juiste PIM systeem vinden die daarbij aansluit.

Hierom is een goed onderzoek belangrijk. In de komende blogs behandelen wij dan ook 4 stappen die jij bij langs zou moeten gaan voor een verstandige PIM Keuze.

Trends in E-commerce

Naast fysieke winkels wordt E-commerce steeds belangrijker. Het geeft jou namelijk een extra aanspreekpunt voor jouw klanten online. Zet hier de klantbehoefte centraal, alles wat een klant benodigd heeft aan informatie kunnen ze hier vinden.

Maar, natuurlijk ben jij niet de enige die hierop inspeelt. Zo zien we verschillende trends in de detailhandel:

 • Het productassortiment wordt verbreedt en verdiept.
  • Steeds meer bedrijven willen een rol als totaalleverancier aannemen.
 • De focus op personalisatie wordt groter
  • Er wordt meer ingespeeld op de doelgroep van een bedrijf met een relevant productaanbod, passende content en slimme reclame.
 • Verhoging van E-commerce
  • Producten worden op meerdere kanalen aangeboden voor maximale zichtbaarheid.

Deze trends klinken allemaal mooi, maar zijn moeilijk uit te voeren zonder een grote toename in kosten en personeel. Meer doen met hetzelfde budget is echter niet onmogelijk. Je moet simpelweg slimmer te werk gaan.

Ga slimmer te werk

Manage jouw informatiestromen slimmer, zodat je geen tijd hoeft te verspillen. Richt alles zo efficiënt mogelijk in door onnodige zaken op te doeken of te automatiseren, dat geeft je enorme tijdswinst.

Er is geen vast pakket voor hoe je dit kan bereiken. Daarvoor is elk bedrijf te verschillend. Toch kunnen we wel algemene adviezen delen:

 • Zorg voor een heldere visie
  • Wat zijn noodzakelijke veranderingen? Stel dit vast en hou rekening met de ambities van jouw bedrijf. Bekijk hoe je de veranderingen kan bereiken en wat dit concreet oplevert voor jouw werknemers. (en wat je van hen verwacht.)
 • Werk aan een open cultuur
  • De beste resultaten krijg je wanneer mensen hun nek durven uit te steken. Wees trots op wat je vandaag doet, en doe het morgen beter. Wees integer en doelgericht.
 • Beheer alle informatie op één centrale plek
  • Laat al jouw informatiesystemen naadloos samenwerken. Leg daarin ook alle kennis van je organisatie vast. Zo weet je het altijd te vinden en is het altijd up te date.
 • Accepteer hulp
  • Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Laat je ondersteunen door partners die het vakgebied en je markt goed kennen.

Maak winst met standaarden

De winst met een PIM maak jij op efficiëntie. Al je gegevens zijn correct en te vinden op één centrale locatie. Daarnaast kunnen ze gekoppeld worden aan andere relevante gegevens. Dit maakt alles makkelijk te vinden.

Als je dit wil bereiken, dan moet jouw informatie wel begrijpelijk zijn voor jouw afnemers. Let daarom goed op wat de (internationale en/of markt) standaarden hiervoor zijn. Op deze manier kan je (product)data van je ketenpartners namelijk eenvoudiger (her)gebruiken. Ideaal! Bepaal welke standaarden relevant zijn voor jouw bedrijf en kies een PIM-oplossing die deze ondersteunt.

Wil jij weten wat voor processen jij kan versimpelen, behouden of juist laten vallen? Of ben jij simpelweg benieuwd naar welk PIM systeem zou kunnen aansluiten op jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, wij helpen je graag!

Andere berichten